Παρασκευή 8 Μαρτίου 2024

Πεπραγμένα εκδρομής στο Βόλο - Πήλιο 21-2 ως 24/2

 Από τις 21/2/2024 μέχρι και τις 24/2/2024 το σχολείο μας πραγματοποίησε τετραήμερη εκπαιδευτική εκδρομή των Β΄ και Γ΄ τάξεων στον Βόλο- Πήλιο- Τρίκαλα. Την πρώτη ημέρα οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να περιηγηθούν στην όμορφη παραλία του Βόλου με τα παραδοσιακά μαγαζιά καθώς και την εκκλησία του Αγίου Κωνσταντίνου.

Στις 22/2, ημέρα Πέμπτη, επισκέφτηκαν το παραδοσιακό χωριό Μηλιές, όπου ξεναγήθηκαν στην ιστορική βιβλιοθήκη "ΨΥΧΗΣ ΑΚΟΣ" που φιλοξενεί σπάνια βιβλία και χειρόγραφα των φυσικών επιστημών και φιλοσοφίας από τις αρχές του 19ου αιώνα καθώς και την εκκλησία των Παμμεγίστων Ταξιαρχών-μία από τις πιο παράξενες εκκλησίες στην Ελλάδα που αντανακλά την τοπική αρχιτεκτονική εκείνης της εποχής.

Στις 23/2, ημέρα Παρασκευή, οι μαθητές επισκέφτηκαν το αρχοντικό Χατζηαναστάση, γνωστό σήμερα ως οικία Κοντού και Μουσείο Θεόφιλου στην Ανακασιά του Δήμου Ιωλκού. 

Εκεί πραγματοποιήθηκε ξενάγηση από τον υπεύθυνο του μουσείου και οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να θαυμάσουν τις ζωγραφιές του Θεόφιλου με διακοσμητικά θέματα από το φυτικό και ζωικό βασίλειο, παραστάσεις από την Ελληνική Επανάσταση του 1821 και την ελληνική μυθολογία. Οι μαθητές παρατήρησαν ότι όλος ο ζωγραφικός διάκοσμος διατηρούνταν σε άριστη κατάσταση μέσα σε ένα κτίριο που αποτελεί ένα από τα πιο ενδιαφέροντα σύνολα παραδοσιακής αρχιτεκτονικής του Πηλίου. 

Στο βιβλίο επισκεπτών του Μουσείου η μαθήτρια Νώτη Νίκη της Β΄ Λυκείου φιλοτέχνησε αριστοτεχνικά ζωγραφική απεικόνιση του Θεόφιλου από πρωτότυπη φωτογραφία του.

Στη συνέχεια οι μαθητές επισκέφτηκαν τους παραδοσιακούς οικισμούς Πορταριά και Μακρυνίτσα (το μπαλκόνι του Πηλίου), θαύμασαν την πηλιορείτικη αρχιτεκτονική και τη θέα προς τον Παγασητικό κόλπο και τέλος ξεκουράστηκαν απολαμβάνοντας τοπικά εδέσματα. Κατά την περιήγησή τους στο χωριό περπάτησαν στα καλντερίμια και επισκέφτηκαν ένα από τα πιο γνωστά καφενεία της περιοχής στο οποίο υπάρχει το γνωστό έργο του ζωγράφου Θεόφιλου, « Γλέντι στο στρατόπεδο του Κατσαντώνη».

Τέλος, στις 24/2, ημέρα Σάββατο, οι μαθητές, γεμάτοι εμπειρίες, πήραν τον δρόμο της επιστροφής κάνοντας πρώτα μια στάση στα όμορφα Τρίκαλα.